vrijdag 20 december 2013

Mooie liedjes: Nick Cave & The Bad Seeds.

Mooie liedjes.  De zoektocht naar mooie liedjes is moeilijk.  Is behoorlijk zwaar.  Want met die zoektocht begeven wij ons op het pad van de smaken.  Die smaken kunnen verschillen.  Dat wisten zij al in de vroege tijden.  Vanuit die vroege tijden werd ons de wijsheid aangereikt niet te discussiëren over kleuren en smaken.  Dergelijke discussies worden best vermeden.  Iemand overtuigen van schoonheid is nutteloos.  Want de noodzaak tot overtuigen of aantonen bevestigt enkel het feit dat het schone niet gezien wordt.
 
Ik reik u een mooi liedje aan.  Beter nog, ik reik u meerdere mooie liedjes aan.  Netjes op een rij.  Het één na het ander.  Mooie liedjes duren niet lang.  Dat wordt ons verteld.  Wij nemen het voor waar aan.  Tegen volkswijsheid valt niks in te brengen.  Tegenover dergelijke wijsheid buigen wij het hoofd.  Dus herhalen wij die wijze woorden.  Dus zeggen wij dat mooie liedjes inderdaad niet lang duren.  Omdat het zo hoort.  Maar waarom eigenlijk? Zou schoonheid pijn aan de oren doen indien het te lang aangehouden wordt? Zou schoonheid gaan vervelen na een tijdje? Zou schoonheid slechts heel kortstondig mogen pieken om dan weer te vervallen in oppervlakkigheid omdat wij meer gewend zijn aan oppervlakkigheid dan aan schoonheid? Zou te lang aangehouden schoonheid ook weer gewoon vervellen tot zomaar iets gewoons?
 
Confronterende vragen.  Vragen kunnen gesteld worden.  Antwoorden kunnen gegeven worden.  Antwoorden moeten niet gegeven worden.  Vragen staat inderdaad vrij maar antwoorden horen daar niet noodzakelijk bij.  Toch zal ik een poging ondernemen.  Een illustratieve poging.  Een antwoord probeer ik aan te reiken via Nick Cave & The Bad Seeds.  Bijna is het jaar voorbij.  De laatste dagen dienen zich aan.  Een ideaal moment om terug te blikken.  Bij die terugblik valt de prominente aanwezigheid van Nick Cave op.  Begin dit jaar schonk hij ons een meer dan geslaagd en wondermooi album, Push The Sky Away.  Het album werd gevolgd door een succesvolle wereldtournee met een tussenstop in Antwerpen.  Ik was daar in Antwerpen.  Ik kan het beamen, Nick Cave was in grote doen.  Aan het eind van dit jaar doet hij nog dat kleine extraatje.  Een toemaatje.  Een toegift.  Het live album Live From KCRW ligt in de winkels.  U kan het kopen.  Als kerstcadeau? Een gouden tip, gratis en voor niks.
 
Dat album toont aan dat schoonheid niet gaat vervelen.  Dat schoonheid lang kan aangehouden worden.  Schoonheid doet geen pijn.  Het maakt ons week.  Het maakt ons zacht.  Misschien schuilt daarin het gevaar van schoonheid.  Genoeg gepraat.  Genoeg geschreven.  Geen woorden meer.  Enkel muziek.  Ik wijs u door.  Naar schoonheid.  U mag genieten.

Clips:
Nick Cave & TheBad Seeds – Live from KCRW.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten