woensdag 30 oktober 2013

Searching for Sugar Man. Een aanrader.

Tiramisu? Zonder enige twijfel kan iedereen u het recept van dit Italiaans zoethoudertje doorgeven.  Onmiddellijk en zonder enig nadenken.  Moeilijker wordt het als wij vragen naar het recept van succes.  Dat is een andere kwestie.  Succes? Hoe komen wij tot succes? Een samenloop van omstandigheden, dat kan een mogelijk antwoord zijn.  De juiste man, de juiste plaats, het juiste moment.  Die combinatie kan ons tot succes brengen.  Maar wie is die juiste man? Waar is die juiste plaats? Wat is dat juiste moment? Niemand die het weet.  Pas als wij succes hebben, kunnen wij terugblikken en kunnen wij alles netjes ontleden.  Pas dan kunnen wij aangeven wie of wat die drie noodzakelijke ingrediënten zijn.  Pas als wij succesvol zijn, kunnen wij succesvol analyseren.  Zolang wij de sterrenstatus niet bereikt hebben, blijft het een proces van vallen en opstaan.
 
Sixto Rodriguez? Heel waarschijnlijk laat deze Amerikaanse singer-songwriter geen belletje rinkelen bij u.  Die naam zegt u heel waarschijnlijk helemaal niks.  Geen paniek, rustig blijven.  Dat u die naam niet kent, hoeft u niet te verbazen.  Zijn twee albums, ‘Cold Fact’ (1970) en ‘Coming From Reality’ (1971), werden nauwelijks of niet opgemerkt.  Deze artiest opereerde in de marge.  Hij bleef onder de radar, werd door niemand opgemerkt.
 
De grote doorbraak bleef uit in zijn thuisland.  In Zuid-Afrika verging het hem anders.  Daar werd hij een ster.  Bij toeval bijna.  Een meisje keerde terug uit Amerika met een cassette.  Op die cassette stond de muziek van Rodriguez.  Die cassette ging rond onder vrienden.  Dat ene vonkje werd een groot vuur.  Enkel in Zuid-Afrika.  De sterrenstatus van Rodriguez werd nog versterkt door wilde verhalen.  Broodjeaapverhalen over deze artiest tierden welig in Zuid-Afrika.  Rodriguez zou dood zijn.  Een overdosis zou hem fataal geworden zijn.  Hij zou zichzelf door het hoofd geschoten hebben op het podium.  Hij zou zichzelf in brand gestoken hebben op het podium.
 
Van die wilde verhalen bleek helemaal niets waar te zijn.  Rodriguez bleek alive en kicking te zijn.  Tot die slotsom kwam de regisseur Malik Bendjelloul in zijn documentaire ‘Searching for Sugar Man’.  Hij ging op zoek naar dat Zuid-Afrikaanse fenomeen.  Geen gemakkelijke zoektocht want over Rodriguez was nauwelijks iets bekend.  Maar in Amerika vond hij de man.  In Detroit.
 
De documentaire werd een succes.  In 2013 won de film de Oscar voor Beste Documentaire.  In 2012 won hij de publieksprijs op het Sundance Film Fesitval.  Over de hele wereld viel de documentaire in de prijzen.  In de slipstream van dit succes stond Rodriguez op uit de vergetelheid.  Hij schudde het stof van zich af.  Eindelijk kon hij oogsten wat hem zo lang niet werd gegund: succes.  Op zeventigjarige leeftijd kan Rodriguez op wereldtournee.  Hij kan zijn liedjes brengen voor een ruim publiek.  Dat is toch waar het uiteindelijk om draait voor een muzikant.
 
Op zondag 3 november zendt Canvas deze documentaire uit.  Om 22.35 uur.  U moet kijken.  Niet enkel omwille van het prachtige verhaal.  Maar bovenal omwille van die muziek.  Want die is heerlijk fantastisch.

Links:
Website Rodriguez.

Trailer:
Searching for SugarMan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten